Korak v čistejšo prihodnost

V soboto, 19. junija, je v Tolminskem muzeju potekala Poletna muzejska noč, na kateri smo sodelovali tudi dijaki Gimnazije Tolmin. Ob 20. uri smo otvorili razstavo z naslovom Korak v čistejšo prihodnost.

Razstavo smo pripravili  tretješolci Gimnazije Tolmin pri pouku interdisciplinarnega tematskega sklopa, ki je del projekta Erasmus+ Recharge the world. Osnovni cilj tega  projekta je izobraziti mlade o uporabi obnovljivih virov energije in izvedbi ukrepov za učinkovito rabo energije. Z razstavo smo želeli poudariti pomen recikliranja in ekološke ozaveščenosti. Navdih za razstavo smo črpali iz idej Alenke Kreč Bricelj in Maje Rijavec iz kulturno ekološkega društva in socialnega podjetja Smetumet.

S pripravo razstave smo prispevali tudi k čistejšemu okolju, saj smo najprej na Sotočju izvedli čistilno akcijo in med nabranimi odpadki izbrali najzanimivejše. Ti so postali naši razstavni eksponati, ki smo jih fotografirali. Pri tem nas je usmerjala študentka fotografije Sara Leban. Sledila je še naša ustvarjalna domišljija – vsak predmet smo opremili z zbadljivim opisom.

Svojo nalogo smo zaključili na Poletni muzejski noči. Veseli smo, da smo uresničili vse cilje: očistili smo Sotočje, smetem smo dali novo življenje, javnost smo opozorili na odgovorno odlaganje odpadkov in obiskovalcem polepšali večer.

Za vse, ki si razstave niste utegnili ogledati v živo, smo pripravili tudi virtualno razstavo. Najdete jo na povezavi virtualna razstava